کره بادام زمینی یکی از محبوبترین خوراکیهای میان وعده و منبع غنی از پروتئین است. با این حال، برای افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند میتواند خطرناک باشد و اوضاع وقتی بدتر میشود که بدانیم برخی برندهای کره بادام زمینی حاوی چربیها و قندهای افزوده زیادی هستند. بنابراین، آیا کره بادام زمینی برای اکثر مردم سالم است یا خیر؟
برای بسیاری از عاشقان کره بادام زمینی، طعم آن دلچسب، و بافت آن دل انگیز است — به خصوص آن حالتی که به سقف دهان میچسبد.
البته، همه نمیتوانند از بادام زمینی لذت ببرند. بادام زمینی برخی افراد را دچار حساسیت میکند و حتی میتواند برای درصد کمی از مردم کشنده باشد.
اما آیا کره بادام زمینی برای 99 درصد باقی ماندهی مردم هم ناسالم است؟ بیایید دریابیم.
بیشتر بخوانید: خواص کره مغزیجات برای سلامتی
کره بادام زمینی چیست؟
کره بادام زمینی نسبتاً یک غذای فرآوری نشده به شمار میرود. اساساً از بادام زمینی بوداده تشکیل شده است. بادام زمینی بوداده را آسیاب میکنند تا به شکل خمیر درآید.
اما این موضوع لزوما در مورد بسیاری از برندهای تجاری کره بادام زمینی صدق نمیکند. این دسته محصولات ممکن است حاوی چندین ماده افزودنی باشند، از جمله:
- شکر
- روغن نباتی
- چربی ترانس
مصرف زیاد شکر افزوده و چربی ترانس با عوارض گوناگون برای سلامتی از جمله بیماریهای قلبی پیوند خورده است.
به جای خریدن خوراکیهایی که با چندین ماده افزودنی فرآوری شده اند، آن نوع کره بادام زمینی را انتخاب کنید که تنها حاوی بادام زمینی و شاید کمی نمک باشد.
خلاصهکره بادام زمینی در اصل یک محصول خمیری شکل است که از بادام زمینی تهیه میشود. بسیاری از محصولات بیکیفیت، حاوی شکر افزوده و روغن نباتی هم هستند.
منبع خوبی از پروتئین است
کره بادام زمینی یک منبع انرژی نسبتاً متعادل است که هر سه درشتمغذی اصلی را تامین میکند. یک وعده ۱۰۰ گرمی کره بادام زمینی حاوی مواد زیر است:
- کربوهیدرات: ۲۲ گرم کربوهیدرات (۱۴ درصد کالری)، که ۵ گرم آن فیبر است.
- پروتئین: ۲۲.۵ گرم پروتئین (۱۴ درصد کالری)، که در مقایسه با بیشتر خوراکیهای گیاهی نسبتاً زیاد است.
- چربی: ۵۱ گرم چربی، که در مجموع حدود ۷۲ درصد کالری را تشکیل میدهد.
اگرچه کره بادام زمینی نسبتاً سرشار از پروتئین است، اما مقدار اسید آمینه ضروری متیونین در آن کم است.
بادام زمینی به خانواده حبوبات تعلق دارد که شامل لوبیا، نخود فرنگی و عدس نیز میشود. پروتئین حبوبات در مقایسه با پروتئین حیوانی، مقدار بسیار کمتری متیونین و سیستئین دارد.
کمبود متیونین معمولاً با کمبود کلی پروتئین یا برخی بیماریها مرتبط است. البته کمبود متیونین در افراد سالم بسیار نادر است چون بدن انسان قادر به تولید آن هست.
از سوی دیگر، تصور میشود که مصرف کم متیونین ممکن است فوایدی هم برای سلامتی به همراه داشته باشد. مطالعات جانوری نشان دادهاست که می تواند طول عمر موشها و خرموشها را افزایش دهد، اما مشخص نیست که آیا روی انسانها نیز به همین شکل تاثیر میگذارد یا نه.
خلاصهکره بادام زمینی حدود ۲۵ درصد پروتئین دارد و به همین دلیل یک منبع پروتئین گیاهی عالی به شمار میرود. با این حال، حاوی مقدار کمی آمینواسید متیونین است.
کربوهیدرات کمی دارد
کرهی بادام زمینی خالص تنها 20 درصد کربوهیدرات دارد و مناسب رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات است
همچنین باعث افزایش بسیار کم قند خون میشود و برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز گزینه مناسبی به شمار میرود.
یک بازبینی بزرگ بر روی هشت مطالعه نشان داده که مصرف منظم کره بادام زمینی در طولانی مدت با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.
این فواید تا حدودی به اسید اولئیک، یکی از چربیهای اصلی بادام زمینی، نسبت داده شده است. آنتیاکسیدانها نیز ممکن است در این زمینه نقش ایفا کنند.
خلاصهبادام زمینی کربوهیدرات کمی دارد و برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 یا افرادی که رژیم کم کربوهیدرات دارند، مناسب است.
سرشار از چربیهای سالم است
کره بادام زمینی چربی بالایی دارد. به طوری که در هر ۱۰۰ گرم آن، حدود ۵۹۷ کالری انرژی وجود دارد.
با وجود کالری بالای کره بادام زمینی، مصرف آن یا مصرف خود بادام زمینی در حد اعتدال، هیچ اشکالی در رژیمهای لاغری به وجود نمیآورد.
از آنجایی که کره بادام زمینی سرشار از چربیهای سالم برای قلب و همچنین منبع خوبی از پروتئین است، میتواند گزینه مناسبی برای گیاهخواران یا افرادی که از رژیم غذایی گیاهی پیروی میکنند باشد تا در حد اعتدال از آن در رژیم غذایی خود بهره ببرند.
نیمی از چربی موجود در کره بادام زمینی از اسید اولئیک تشکیل شده است که نوعی چربی سالم تکغیراشباع است و در روغن زیتون نیز به مقدار فراوان یافت میشود.
اسید اولئیک با فواید متعددی برای سلامتی، از جمله بهبود حساسیت به انسولین، پیوند خورده است.
کره بادام زمینی همچنین حاوی مقداری اسید لینولئیک است که یک اسید چرب ضروری امگا-۶ است و در اکثر روغنهای گیاهی به مقدار زیاد یافت میشود.
برخی مطالعات نشان میدهد که مصرف بالای اسیدهای چرب امگا-۶ نسبت به امگا-۳ ممکن است التهاب و خطر بیماریهای مزمن را افزایش دهد.
با این حال، همه دانشمندان با این موضوع موافق نیستند. مطالعات با کیفیتتر نشان میدهد که اسید لینولئیک سطح نشانگرهای التهابی خون را افزایش نمیدهد و این نظریه را زیر سوال میبرد.
خلاصهکره بادام زمینی خالص منبع خوبی از چربیهای سالم است. در حالی که برخی افراد نگران میزان اسید لینولئیک امگا-۶ آن هستند، شواهد علمی کافی برای تأیید نگرانیهای آنها وجود ندارد.
کره بادام زمینی منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی است
کره بادام زمینی یک خوراکی نسبتاً مغذی است. هر 100 گرم کره بادام زمینی حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی است:
- ویتامین E: ۶۰ درصد نیاز روزانه
- ویتامین B3 (نیاسین): ۸۴ درصد نیاز روزانه
- ویتامین B6: ۲۹ درصد نیاز روزانه
- فولات: ۱۸ درصد نیاز روزانه
- منیزیم: ۳۷ درصد نیاز روزانه
- مس: ۵۶ درصد نیاز روزانه
- منگنز: ۶۵ درصد نیاز روزانه
همچنین کره بادام زمینی سرشار از بیوتین است و مقادیر مناسبی از ویتامین B5، آهن، پتاسیم، روی و سلنیوم دارد.
با این حال، توجه داشته باشید که این مقادیر برای یک وعدهی 100 گرمی کره بادام زمینی است که در مجموع 597 کالری دارد. از نظر ارزش غذایی نسبت به هر کالری، کره بادام زمینی در مقایسه با گیاهان کم کالری مانند اسفناج یا بروکلی چندان هم مغذی نیست.
خلاصهاگرچه کره بادام زمینی منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی است، اما حاوی مقدار قابل توجهی کالری نیز میباشد.
سرشار از آنتیاکسیدان است
همانند بیشتر غذاهای طبیعی و فراورینشده، کره بادام زمینی صرفاً حاوی ویتامینها و مواد معدنی پایه نیست. این ماده غذایی همچنین مملو از مواد مغذی زیستفعال دیگر است که برای سلامتی فوایدی به همراه دارد.
کره بادام زمینی منبع غنی آنتیاکسیدانی به نام اسید پی کوماریک است که مطالعات جانوری نشان داده میتواند به کاهش التهاب مفاصل در موشهای آزمایشگاهی کمک کند.
همچنین حاوی مقداری رسوراترول است که در مطالعات جانوری با کاهش خطر بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای مزمن مرتبط بوده است.
رسوراترول فواید بالقوه دیگری هم دارد، اما شواهد انسانی درباره آن هنوز محدود است.
بیشتر بخوانید: آنتی اکسیدان چیست به زبان ساده
خلاصهکره بادام زمینی سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند پیکومارین و رسوراترول است. این ترکیبات گیاهی با فواید متعددی در زمینه سلامت جانوران پیوند خوردهاند.
منبع بالقوهای از آفلاتوکسین است
با وجود اینکه کره بادام زمینی بسیار مغذی است، اما نوع فرآوری نشده آن ممکن است حاوی مواد مضری از جمله آفلاتوکسین باشد.
دلیل این امر آن است که بادام زمینی زیر خاک رشد میکند و در معرض آلودگی به نوعی کپک به نام آسپرژیلوس قرار میگیرد. این کپک منبع تولید آفلاتوکسین است که میدانیم برای سلامتی مضر است.
بر اساس اعلام موسسه ملی سرطان آمریکا، شیوع هیچ بیماری که با آفلاتوکسین مرتبط باشد تاکنون در ایالات متحده گزارش نشده است. با این حال، نگرانیهایی در مورد اثرات طولانی مدت آفلاتوکسین بر سلامتی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه وجود دارد.
در واقع، برخی مطالعات انسانی در کشورهای در حال توسعه نشان دادهاست که بین قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین و سرطان کبد، کوتاهی قد در کودکان و تاخیر در رشد ذهنی ارتباط وجود دارد.
خوشبختانه، فرآیند تبدیل بادام زمینی به کره بادام زمینی میتواند میزان آفلاتوکسین موجود در محصول نهایی را به طور چشمگیری کاهش دهد.
همچنین میتوانید با مصرف کره بادام زمینی یا بادام زمینی از برندهای تجاری معتبر و دور ریختن هرگونه آجیل کپک زده، چروکیده یا تغییر رنگ یافته، خطر مواجهه با آفلاتوکسین را به حداقل برسانید.
خلاصهکرهی بادام زمینی فرآورینشده ممکن است حاوی آفلاتوکسین باشد، ترکیباتی که با تأثیرات منفی بر سلامتی در کشورهای در حال توسعه مرتبط است. خرید کرهی بادام زمینی از برندهای تجاری و دور ریختن بادامهای کپکزده یا تغییر رنگیافته میتواند خطر بروز عوارض جانبی را به حداقل برساند.
سخن پایانی
دربارهی کره بادام زمینی چیزهای خوب زیادی میتوان گفت، گرچه جنبههای منفی کمی هم دارد.
این خوراکی حاوی مقادیر درخوری مواد مغذی و پروتئین است. همچنین سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی است، هرچند با توجه به کالری بالای آن، این موارد چندان قابل ملاحظه به نظر نمیرسند.
مصرف کره بادام زمینی در یک رژیم غذایی سالم در حد اعتدال مشکلی ندارد. اما مشکل اصلی کره بادام زمینی این است که بسیار وسوسهانگیز بوده و مقاومت در برابر نخوردن آن بسیار دشوار است.
مصرف کره بادام زمینی در حد اعتدال بعید است که عوارض جانبی جدی در پی داشته باشد. در صورت امکان، پرهیز از مصرف نوشابه، چربیهای ترانس و سایر غذاهای فرآوری شده اهمیت بیشتری دارد.
اطلاعات نوشته شده در وبلاگ و وب سایت ما فقط برای اهداف خلاقانه و آموزشی است. این اطلاعات نباید به عنوان جایگزینی برای توصیه های پزشکی استفاده شود. تمام سوالات مربوط به هر گونه مشکلات سلامتی باید به پزشک متخصص ارجاع داده شود. ما فقط افراد معمولی هستیم که عاشق آزمایش و کار با محصولات گیاهی طبیعی به منظور تقویت و ارتقای سلامتی و تندرستی هستیم. کاوش در شیوه های تاریخی و معاصر گیاه درمانی با هدف کسب علم و رضایت شخصی، برای ما لذت بخش و مایه افتخار است.